Resurgence and Sustainability of Communal Cooking Pots in Peru: Food Crisis and Community Response

Main Article Content

Renzo Caycay
https://orcid.org/0000-0003-1213-3559

Abstract

After the COVID-19 health emergency, Peru experienced a significant food crisis, highlighting the importance of popular and community initiatives against hunger. This research examines the resurgence of communal cooking pots, focusing on the case of institutionally registered pots in the province of Chiclayo, located on the Peruvian north coast.
Our findings differ from previous studies conducted in the capital, Lima, due to the timing of the food crisis during which we collected our data. By October 2022, we observed that the typical self-initiated and self-managed communal pots, as traditionally understood, were not present in Chiclayo. Instead, we observed the organization of communal pots under the influence of external actors. The management of the food crisis and the demands arising from these communal pots led to various institutional approaches and resources that reshaped the initial concept of a communal pot.
The discourses, materials, images and territorial experiences resulting from these approaches enabled female leaders to develop strategies for the sustainability and longevity of the organization. These strategies were designed for the medium and long-term rather than short-term solutions.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

Article Details

How to Cite
Caycay, R. (2023). Resurgence and Sustainability of Communal Cooking Pots in Peru: Food Crisis and Community Response. Del Prudente Saber Y El máximo Posible De Sabor, (18), e0015. https://doi.org/10.33255/26184141/1544e0015
Section
Artículos

References

Águila, E., Jara, B., Paredes, J. P., y Letelier, F. (2021). Ollas comunes: la solidaridad se cocina a fuego lento. En Tapia, V.; Letelier, F.; Cubillos, J.; y Micheletti, S. (Edits.), Lo comunitario: alternativas en tiempos de crisis, pp. 52-73. Ediciones UCM.

Aguirre, P. (2004). Ricos flacos y gordos pobres: la alimentación en crisis. Capital intelectual.

Alcázar, L. y Fort, R. (2022). Resiliencia en tiempos de pandemia. El caso de las ollas comunes en Lima, Perú. GRADE.

Aldana Rivera, S. (2006). Lambayeque y el norte peruano en un contexto mundializado. Investigaciones sociales (17), pp. 311-334. UNMSM. DOI: https://doi.org/10.15381/is.v10i17.7069

Alvarado Monzon, S.; Bailon Yauri, C.; Begazo Castro, A.; Garayar Cabrejos, A. y Marcelo Huarancca, D. (2023). Red-potenciadas: promoviendo la institucionalidad de la Red de Ollas de Villa El Salvador. Tesis de grado, Pontificia Universidad Católica del Perú, Facultad de Ciencias y Artes de la Comunicación.

Mankachay Perú: registro de ollas comunes mejorará atención a población vulnerable (5 de noviembre de 2021). Andina. https://andina.pe/agencia/noticia-mankachay-peru-registro-ollas-comunes-mejorara-atencion-a-poblacion-vulnerable-868380.aspx

Boggio, A.: Boggio, Z.: De la Cruz, H.; Florez, A. y Raffo, E. (1990). La organización de la mujer en torno al problema alimentario. Una aproximación socio-analítica sobre los comedores populares de Lima Metropolitana. Década del 80 (1er ed.). CELATS.

Bustamante, P. (27 de mayo de 2022). Impacto de las crisis alimentarias en el Perú. El Comercio. https://elcomercio.pe/opinion/colaboradores/impacto-de-la-crisis-alimentaria-en-el-peru-por-paola-bustamante-noticia/

Cotos, H. y Robles, J. (12 de junio de 2020). En Lima se cuadruplica demanda en comedores populares. La República. https://larepublica.pe/sociedad/2020/06/12/coronavirus-en-peru-en-lima-se-cuadruplica-demanda-en-comedores-populares

Cuadra, M. P. (2023). Sin horario ni salario: La influencia del trabajo de cuidado realizado desde la infancia sobre la construcción de la identidad de las mujeres miembras de una olla común en San Juan de Lurigancho. Tesis de grado, Pontifica Universidad Católica del Perú, Facultad de Ciencias Sociales.

Cuadra, M. P.; Soto, D.; Meza, A.; Miranda, A. y De las Casas, F. (2021a). Nosotras también estamos en primera línea: Las mujeres de las Ollas Comunes de Lima Metropolitana durante la crisis de la COVID-19. Revista Latinoamericana de Liderazgo, Innovación y Sociedad (1), pp. 66-81.

Cuadra, M. P.; Soto, D.; Meza, A.; Miranda, A. y De las Casas, F. (2021b). El privilegio de sobrevivir. La influencia de los capitales individuales de las dirigentas sobre los resultados de la Olla Común de Valle Verde durante la pandemia por la COVID-19. XXVI Coloquio de Estudiantes de Sociología PUCP: ¿Bicentenario? Memoria, crítica y resistencias, (pp. 1-21).

Desmaison, B.; Jaime, K.; Córdova, P.; Alarcón, L. y Gallardo, L. (2022). Collective Infrastructures of Care: Ollas Comunes Defying Food Insecurity During the COVID-19 Pandemic. Urbanisation, 7(1), pp. 46–65. DOI: https://doi.org/10.1177/24557471221110951

Drinot, P. (2011). Feeding Labor. En Drinot, P. (2011) The allure of labor. Workers, race and the making of the Peruvian State (pp. 161-192). Duke University Press.

Hardy, C. (2020). Hambre + Dignidad = Ollas comunes. LOM ediciones.

Herrera Santamaría, R., y Pérez Vela, R. (2022). Representaciones comunicacionales de las prácticas de sobrevivencia en el contexto de la pandemia: el caso de las ollas comunes en la ciudad de Lima. Facultad de Comunicación, Universidad de Lima.

IEP (22 de octubre de 2022). IEP Informe de Opinión – Octubre i 2022. Obtenido de Instituto de Estudios Peruanos. https://iep.org.pe/wp-content/uploads/2022/10/Informe-OP-Octubre-I-2022-informe-completo-1.pdf

INEI (2021). Encuesta Nacional de Hogares (ENAHO) 2018. Plataforma Nacional de Datos Abiertos. https://www.datosabiertos.gob.pe/dataset/encuesta-nacional-de-hogares-enaho-2018-instituto-nacional-de-estad%C3%ADstica-e-inform%C3%A1tica-inei

Latour, B. (1998). La tecnología es la sociedad hecha para que dure. En Domenech, M. y Tirado, F. J. (Edits.) Sociología simétrica. Ensayos sobre ciencia, tecnología y sociedad (pp. 109-142). Editorial Gedisa.

Meléndez, C. (2012). La soledad de la política: transformaciones estructurales, intermediación política y conflictos sociales 2000-2012. Aerolíneas Editoriales.

Ollas que desarrollan (2022). Inicio. https://ollasquedesarrollan.pe/noticias/

RPP (11 de octubre de 2022). Las ollas comunes han sido un salvavidas para muchas familias en situación de vulnerabilidad. RPP Noticias. https://www.youtube.com/watch?v=Y4qdArCACK8

Santandreu, A. (2021). Ollas contra el hambre: Entre la victimización y la resistencia. Fundación Friedrich Ebert.

Sarmiento Viena, X. (2018). Juntas nos hicimos escuchar, pero cada una a su manera: Una aproximación a la evolución de la participación de las mujeres en la producción social del hábitat a partir de las trayectorias de liderazgo en comedores populares autogestionarios de El Agustino. Tesis de licenciatura, Pontificia Universidad Católica del Perú, Facultad de Ciencias Sociales.

Vega Zavaleta, L. (2021). Organización femenina para los cuidados comunitarios por la COVID-19: experiencias de mujeres lideresas en una olla común en Lima (Perú). Trabajo fin de máster, Universitat Politecnica de Valencia, Departamento de Proyectos de Ingeniería.

Wong Zevallos, P.; Calderon Gomez, C.; Riofrio Jacinto, A.; Arrelucea Suarez, A. y Mendoza Castillo, A. (2021). Ollas en acción: La integración social como el cambio para el AA.HH. Santa Isabel (Lima). Tesis de grado, Pontifica Universidad Católica del Perú, Facultad de Ciencias y Artes de la Comunicación.

Zegarra, E. (2022). Crisis, dependencia y soberanía alimentaria en el Perú. Revista Ideele (304). https://www.revistaideele.com/2022/07/26/crisis-dependencia-y-soberania-alimentaria-en-el-peru/

Similar Articles

You may also start an advanced similarity search for this article.