Multiplying the loaves
State and income policies in Argentina in the mid-20th century through the case of bread (1934-1957)
DOI:
https://doi.org/10.33255/25914669/7236Keywords:
Agricultural, Economic History, Peronism, PricesAbstract
This work analyzes the evolution of relative prices of a value chain throughout the period 1934-57. Specifically, we work with the relative prices of land, wheat, flour, bread and the salary of bakery workers. These series are built based on official and market sources. Taking into account the extensive historiography on the topic and the period, a new approach to the economic and financial results of agricultural production is proposed here, as well as the hypothesis that Peronism’s income and sectoral policies were different results. In particular about the different sectors of the value chain that begins with wheat and ends with bread.
Downloads
References
Balsa, J. (2004). Consolidación y desvanecimiento del mundo chacarero. Transformaciones de la estructura agraria, las formas sociales de producción y los modos de vida en la agricultura bonaerense, 1937-1988 [Tesis de doctorado, Universidad Nacional de La Plata]. http://www.fuentesmemoria.fahce.unlp.edu.ar/tesis/te.153/te.153.pdf
Barsky, O. y Gelman, J. (2009). Historia del agro argentino. Desde la Conquista hasta comienzos del siglo XXI. Sudamericana.
Belini, C. F. y Korol, J. C. (2020). Historia económica de la Argentina en los siglos XX y XXI. Siglo Veintiuno Editores Argentina.
Cadenazzi, G. (2012). El estancamiento del agro argentino y el mercado mundial: De la Gran Depresión a la Segunda Guerra Mundial. Historia agraria, 57, 97-122.
Campi, M. M. (2008). Cambios históricos en la frontera agraria pampeana. La tecnología y el uso de la tierra [Tesis de Maestría, Universidad de San Andrés]. http://hdl.handle.net/10908/94
Cramer, G. (2002). Pre-peronist Argentina and the Origins of IAPI. Iberoamericana, 2(5), 55-77.
Cuesta, E. M. (2022). Las trabajadoras industriales de Buenos Aires y la desigualdad salarial de género (1903-1942). Nuevos datos y una agenda de investigación. Revista De Historia Económica / Journal of Iberian and Latin American Economic History, 40(3), 539-566.
Cuesta, E. M. y Newland, C. (2020). El sector agropecuario. En R. Cortés Conde, J. Ortíz Batalla, L. D’Amato y G. Della Paolera (eds.), La economía de Perón. Una historia económica 1946-1955 (pp. 259-280). Edhasa.
Cuesta, E. M. y Cuk, M. (2025). Evolución de los precios relativos y los salarios reales, siglos XVI al XXI. En Cuesta, E. M. y Banzato, G. Historia Económica de Argentina (siglos XVI al XXI). Universidad de Jaén.
Díaz Alejandro, C. (1983). Essays on the Economic History of the Argentine Republic. Yale University Press.
Dirección de Estadística Social (1946). Condiciones de vida de la familia obrera 1943-45.
Dirección Nacional de Estadística y Censos (1963). Costo de nivel de vida en la Capital Federal en 1960. DNEyC.
Ferreres, O. (2010). Dos siglos de economía argentina, 1810-2010. PENT.
Fodor, J. (1975). Peron’s Policies for Agricultural Exports 1946-1948: Dogmatism or Commonsense? En D. Rock (ed.), Argentina in the twentieth century (pp. 135-161). University of Pittsburgh Press.
Hora, R. (2012). La evolución del sector exportador argentino en el largo plazo, 1880-2010. Historia Agraria, 58, 145-181.
Instituto Nacional de Estadística y Censos (2022). ¿Cómo usar un índice de precios? Preguntas frecuentes: notas al pie n°7. INDEC.
Iñigo Carrera, J. (2007). La formación económica de la sociedad argentina. Imago Mundi.
Lattuada, M. J. (1986). La política agraria peronista: 1943-1983. Centro Editor de América Latina.
Lema, D. (2020). Precios, producción y productividad en el agro argentino entre 1946 y 1955. En R. Cortés Conde, J. Ortíz Batalla, L. D’Amato y G. Della Paolera (eds.), La economía de Perón. Una historia económica 1946-1955 (pp. 225-258). Edhasa.
Llorens de Azar, C. (1964). Precios unitarios de artículos de consumo y servicios, Capital Federal y provincias, 1903-1963, [Documento de trabajo 12, Instituto Di Tella].
Martínez de Hoz, J. A. (1967). La agricultura y la ganadería argentina en el período 1930-1960. Sudamericana.
Newland, C. y Cuesta, E. M. (2017). Peronismo y salarios reales. Otra mirada al período 1939-1956. Investigaciones y Ensayos, (64), 75-98.
Olivera, J. H. G. (1967). Aspectos dinámicos de la inflación estructural. Desarrollo Económico, 7(27), 261–266.
Palacio, J. M. (2017). Reflexiones historiográficas sobre la gran expansión agropecuaria pampeana y sus paradigmas interpretativos: A propósito de un texto de Eduardo Míguez. Boletín del Instituto de Historia Argentina y Americana Dr. Emilio Ravignani, (46), 205-223.
Palacio, J. M. (2022). Otra vuelta a “la vuelta al campo”. Reflexiones sobre peronismo e historiografía. Mundo agrario, 23(53), 189-189.
Prebisch, R. (1976). Críticas al capitalismo periférico. Revista CEPAL, (1), 1-75.
Ras, N. y Levis, R. (1980). El precio de la tierra, su evolución entre los años 1916 y 1978. Sociedad Rural Argentina.
Reca, L. (1967). The Price and Production Duality within Argentine Agriculture. University of Chicago.
Ruiz, J. (2018). El Instituto Argentino de Promoción del Intercambio (IAPI) en la posguerra. H-Industria. Revista De Historia De La Industria Y El Desarrollo En América Latina, (23), 25-54.
Sourrouille, J. V. y Ramos, A. (2013). El trigo y las ganancias del IAPI entre 1946 y 1949: Miranda y la política económica en los inicios del peronismo. Desarrollo Económico, 53(209), 27-56.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
- Los autores conservan los derechos de autor y garantizan a la revista el derecho de ser la primera publicación del trabajo al igual que licenciado bajo una Creative Commons Attribution License que permite a otros compartir el trabajo con un reconocimiento de la autoría del trabajo y la publicación inicial en esta revista.
- Los autores pueden establecer por separado acuerdos adicionales para la distribución no exclusiva de la versión de la obra publicada en la revista (por ejemplo, situarlo en un repositorio institucional o publicarlo en un libro), con un reconocimiento de su publicación inicial en esta revista.
- Se permite y se anima a los autores a difundir sus trabajos electrónicamente (por ejemplo, en repositorios institucionales o en su propio sitio web) antes y durante el proceso de envío, ya que puede dar lugar a intercambios productivos, así como a una citación más temprana y mayor de los trabajos publicados (Véase The Effect of Open Access) (en inglés).